2023
naar nieuws uit 2022

 

 

Nieuwe fazanterie

Onze fazanterie die inmiddels bijna 20 jaar bestaat, staat op instorten en daarom zijn we al geruime tijd bezig met het realiseren van een nieuwe fazanterie op een nieuwe locatie. Aan de fazanterie komt ook een extra ren waar we de Twentse ganzen gaan voeren maar waar ook jonge pauwen of eenden in opgefokt kunnen worden.

Door het jaar heen zien we het steeds meer vorm krijgen. Eerst moest de locatie bouwrijp gemaakt worden. De oude hekken verwijderd, het groen weggehaald en tijdelijk herplant op andere locaties, leidingen en elektra werden opgegraven en verplaatst en er werd kleigrond afgegraven.

Daarna kon medewerkers van ABC-hekwerken een onderhoudsvrij buizensysteem plaatsen die door de gemeente is bekostigd.

We hebben de oude gaaspanelen van het oude verblijf afgehaald en opgeschuurd. Vervolgens hebben we deze in samenwerking met Amsterdamwerkt! gegrond en afgeschilderd.

Met hulp van verschillende bedrijven hebben we zand op de locatie aangebracht.
Daarna hebben we de sluis betegeld en grotendeels betimmerd zodat de fazanten elkaar straks niet kunnen zien, anders krijgen de hanen last van territoriumdrift. Tussen de volières in zijn steenkorven geplaatst met dezelfde reden. Een deel van de gaaspanelen is bevestigd zodat de kleine overkappingen geplaatst konden worden. Deze zorgen voor schaduw, luwte en een droge slaapplaats.

In het ganzenverblijf/opvang is een betonnen vijver gemaakt zodat, als er dieren opgehokt moeten zijn, zij lekker kunnen zwemmen. De water aan-en afvoer is vanuit de vijver aangelegd. Op het moment van schrijven wordt er kiezel gestort op het worteldoek. Daarna moet er nog een straatje komen in en achter het verblijf.

De beplanting en zitstokken moet nog worden aangebracht in de fazanterie. En tot slot het net aan de bovenkant van de volières.

 

Hooivoorraad

Voor de winter zit de hooiberg weer vol met kleine baaltjes hooi. In juni werd de eerste keer gehooid in het park direct bij de kinderboerderij en waren er ruim 300 balen. De tweede keer in augustus werden deze velden ook gedaan samen met het land in Bijlmerweide Noord en toen waren het er samen 915. Een lange en warme klus voor medewerkers en vrijwilligers die van 14.30 tot 22.00 uur keihard gewerkt hebben.

Educatie

Tot aan de zomervakantie hebben 836 leerlingen van diverse voor- en basisscholen de boerderij bezocht voor een les. De meest gekozen les was ‘Doortje Duif’ voor groep 1 t/m 3. De les waarin ook leuke doe-elementen worden aangeboden zoals het koetje prikspel met dierengeluiden, de eierloop, geblinddoekt voorwerpen raden door te voelen en het lopen met het juk met wateremmers (samenwerkingselement). Ook de dierenspeurtocht en de sloot les kwamen aan bod in het eerste half jaar.

Krombekeenden verhuisd naar de Bijlmerweide.

De jonge loopeenden, die dit jaar geboren waren, hebben we met een andere liefhebber van eenden kunnen ruilen tegen mooie oud Hollandse krombekeenden. Nu hebben we weer vers bloed in de groep en is de verdeling tussen woerden en eenden weer beter.

Paasfeest

Op eerste Paasdag vierden wij ons Paasfeest en was het heerlijk weer. Gelukkig hadden we ons goed voorbereid en net voldoende vrijwilligers kunnen regelen want het was topdrukte. In 4 uur tijd hebben 289 kinderen deelgenomen aan ons activiteitenprogramma op het grote weiland. Doormiddel van het laten vallen van (nep)eitjes in het kippenhokspel konden de kinderen zien hoeveel (nep)eieren ze mochten zoeken en in welk van de drie vakken. Daarna konden ze bij de andere paashazen wortel zoeken in het stro en daarmee de hazen voeren. De eitjes die in de put waren gevallen konden door de kinderen daaruit gehengeld worden. Tijdens de knutselopdracht werden vrolijk gekleurde kartonnen eieren versierd met wol en kralen. Na de speurtocht en een bekertje limonade konden ze nog paasfiguren proberen om te gooien met ballen. Op het erf genoten de bezoekers van een drankje en/of een hapje en de speeltuin zat overvol. Een zeer geslaagde dag met ook deze keer weer veel complimenten van de bezoekers over de opzet, originaliteit en de fijne dag die ze gehad hebben.

Nieuw rexkonijn

Helaas was ons rexkonijn overleden. Gelukkig hebben we een mooi nieuw exemplaar kunnen aanschaffen. Deze lieve voedster is van het kleine ras en heeft een dalmatiër aftekening. Na haar vaccinatie tegen diverse konijnenziektes mag ze tussen de andere konijnen op het veldje lopen.

Varkensuitloop voorzien van schoon zand.

In de week vóór 10 maart hebben vrijwilligers en zorgcliënten van de kinderboerderij het oude zand (circa 10 kuub) van de uitloop van de varkens eruit geschept.

NL doet, de grootste vrijwilligers dag van heel Nederland viel dit jaar op 10 maart. Zo’n 30 vrijwilligers hebben geholpen met het vullen van de uitloop van de varkens met ca 10 kuub nieuw schoon zand. Via de site van het Oranje Fonds hebben vrijwilligers uit de buurt zich ingeschreven en ook een groep vanuit het bedrijfsleven uit Amsterdam. Het was een gezellige geslaagde middag met als mooi resultaat een goed gevulde wroetbak voor de varkens!

De eerste lammeren van de zwartblesschapen

In februari zijn de eerste lammeren geboren van de zwartblesschapen. Dit Nederlandse ras heeft de status ‘bedreigd ras’. Samen met andere kinderboerderijen en hobbyhouders proberen we dit ras in stand te houden en op een goede en verantwoorde manier te fokken.